Nieuws

7 principes van een universeel ontwerp toegepast op Spray Parks

Leestijd: 3 minuten

Watergames & More streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen op een zorgeloze, veilige en speelse manier van water te laten genieten. Samen met onze partner Waterplay Solutions Corp. realiseren wij Spray Parks om deze missie mogelijk te maken. Om het potentieel van Spray Parks ten volle te benutten, nemen we de 7 principes van een universeel ontwerp in acht. Lees verder…

Wat is een Spray Park?
Spray Parks zijn waterspeeltuinen met interactieve watersproeiers en fonteinen, waarmee kinderen van alle leeftijden, individueel of in groepen, kunnen spelen. Combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolg-effecten en elementen die 360 ° kunnen draaien, maken het waterspel van kinderen buitengewoon interactief.
Spray Parks hebben vlakke vloeren, zonder waterdiepte en daardoor wordt het water direct afgevoerd, wat Spray Parks uitzonderlijk veilige speelomgevingen maakt. Bovendien zijn ze zeer duurzaam, omdat bijna al het water wordt opgevangen en hergebruikt.

De principes van een universeel ontwerp
Het Centrum voor ‘Excellence in Universal Design’ definieert een universeel ontwerp als “het ontwerp en de samenstelling van een omgeving, dat/die voor iedereen toegankelijk is, begrepen wordt en gebruikt wordt, ongeacht hun leeftijd, grootte, bekwaamheid of handicap. Door rekening te houden met de uiteenlopende behoeften en mogelijkheden van iedereen tijdens het ontwerpproces, creëren universele ontwerpen producten, diensten en omgevingen die voldoen aan de behoeften van mensen. Simpel gezegd, een universeel ontwerp is een goed ontwerp. ”

Een universeel ontwerp kent 7 principes. We leggen uit hoe deze worden verwerkt in onze Spray Park-ontwerpen:

1. Aanvaardbaar gebruik
Dit eerste principe stelt dat het ontwerp nuttig en verkoopbaar moet zijn voor mensen met verschillende capaciteiten. Spray Parks worden voor iedereen toegankelijk gemaakt door vlakke oppervlakken zonder waterdiepte toe te passen, zodat er geen zwemvaardigheid nodig is en het hele gebied rolstoeltoegankelijk is. Bovendien kan elk kind in een Spray Park vrij spelen op zijn/haar eigen niveau en tempo, ongeacht zijn mogelijkheden.

2. Flexibel in gebruik
Het ontwerp moet een breed scala aan individuele voorkeuren en mogelijkheden bevatten. Door een mix van waterelementen in een Spray Park op te nemen, kan een breed scala aan voorkeuren en capaciteiten worden aangeboden. Meestal creëren we verschillende zones in een Spray Park, met clusters van waterspeelelementen die passen bij de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen c.q. ontwikkelingsniveaus. En niet alleen kinderen, maar ook ouders en grootouders kunnen meespelen in het Spray Park, of interactie hebben met de kinderen vanuit de omgeving rondom het Spray Park.

3. Eenvoudig en intuïtief gebruik
Het derde principe gaat over het gemak van het begrijpen van het ontwerp, ongeacht de ervaring, kennis, taalvaardigheid of opleidingsniveau van de gebruiker. Kinderen weten automatisch wat ze moeten doen in Spray Parks, terwijl er geen borden bij staan met informatie over hoe ze moeten spelen of wat ze moeten doen. Water is een natuurlijke spelbron en de waterelementen zijn ontwikkeld met het oog op de speelse mentaliteit van kinderen. Hierdoor is het gebruik van een Spray Park voor de gebruikers intuïtief duidelijk.

4. Waarneembare informatie
Het ontwerp moet de noodzakelijke informatie effectief aan de gebruiker communiceren, ongeacht de omgevingsomstandigheden of het vermogen van de gebruiker. De enige informatie die je nodig hebt, is hoe je het Spray Park activeert, omdat de manier waarop je kunt spelen volledig vrij kan worden ingevuld; daar is geen informatie voor nodig. De sproeiers van een Spray Park kunnen in werking worden gezet door een activatorknop aan te raken. Deze activator is op een manier ontworpen dat alle kinderen van nature weten wat ze hiermee moeten doen.

5. Tolerantie voor fouten
Het vijfde principe stelt dat het ontwerp gevaren en de nadelige gevolgen van onbedoelde acties moet minimaliseren. De elementen van een Spray Park zijn zó ontworpen dat elke mogelijke manier om ermee te spelen prima en veilig is. Hier zien we bijvoorbeeld kinderen die een strandbal op de sproeiers balanceren en over sproeiers springen, in plaats van de elementen rond te draaien:

6. Weinig fysieke inspanning
Dit zesde principe gaat over een efficiënt en comfortabel gebruik van het ontwerp, met minimale vermoeidheid. Om het spelen in Spray Parks zo gemakkelijk (en veilig) mogelijk te maken, is de vloer antislip en zijn klimbare elementen gemakkelijk toegankelijk.

7. Afmeting & ruimte voor benadering & gebruik
Ten slotte moet de afmeting/het oppervlakte en de ruimte daarbinnen geschikt zijn voor benadering, bereik, manipulatie en gebruik, ongeacht de lichaamsgrootte, houding of mobiliteit van de gebruiker. Spray Parks zijn voor iedereen benaderbaar. Welke generatie, vaardigheden en mobiliteitskenmerken een gebruiker al dan niet heeft… elke gebruiker kan genieten van een Spray Park!

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact