Nieuws

Hoe wordt een Spray Park gebouwd?

Interessant voor: gemeenten en zwembaden. Leestijd: 3 minuten

Een Spray Park, oftewel een interactieve waterspeelplaats, zet kinderen van nature aan tot het spelen met water. Voordat kinderen kunnen genieten van het waterspel, bijvoorbeeld in een gemeente, of bij een zwembad, gaan er enkele stappen aan vooraf om het Spray Park te realiseren:

1. Wensen en eisen
Alle ontwerpen voor een Spray Park beginnen met het inventariseren van de wensen van de opdrachtgever. Wie is de doelgroep? Wat zijn de kenmerken van de doelgroep? Lees hier bijvoorbeeld meer voor welke leeftijden een Spray Park geschikt is. Daarnaast wordt er gekeken naar de  te verwachten bezoekers die het Spray Park nodig heeft en wat de gewenste uitstraling van het Spray Park is. In goed overleg komen we uiteindelijk tot een wensenpakket waar we mee aan de slag kunnen.

2. Ontwerp
We stemmen het ontwerp af op de doelgroep, de gewenste uitstraling en de te verwachten aantal bezoekers. De mogelijkheden voor het Spray Park zijn eindeloos door de keuze uit meer dan 150 elementen met verschillende thema’s, unieke graphics en diverse kleuren. Elk ontwerp voor een Spray Park is uniek. Onze experts maken vervolgens een ontwerp dat zowel de wensen van de opdrachtgever vertegenwoordigt, als een comfortabel en veilig gebruik garandeert. Van het ontwerp wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt. In het concept houden wij altijd rekening met:

 • Een spray zone: hier komt het water direct terecht bij windstil weer;
 • Meerdere afvoeren: voorkomt overstroming of onveilige situaties;
 • Een overspray zone: overgangsgebied om water dat rond spettert of verwaait op te vangen.

Op deze manier vangen we zo veel mogelijk water op, om te kunnen hergebruiken. De onderstaande afbeelding laat indicatief zo’n recirculatie-systeem zien.

hoe wordt een spray park gebouwd

3. Techniek
Om het Spray Park werkend te maken, plaatsen we eerst een prefab techniek- & bufferkelder op locatie. Hiervan is 1/3 techniekruimte en 2/3 buffercapaciteit. Alle techniek die nodig is voor het Spray Park wordt hierin geplaatst en aangesloten er wordt tevens een rioolklep-schakeling geplaatst. In de kelder plaatsen we ook  het manifold: een elektromagnetisch kleppenregister dat op maat wordt geconfigureerd voor het Spray Park. Hierdoor heeft u onder andere snelle en eenvoudige toegang tot de stroomregeling van het water.

Daarnaast plaatsen we een aparte besturingskast om de diverse elektromagnetische kleppen van de speelelementen aan te sturen. Met deze zogenoemde controller verhoogt u het speelplezier en bespaart u water, doordat bijvoorbeeld de dagen en tijden van de werking van het Spray Park kunnen worden ingesteld.

hoe wordt een spray park gebouwd

Met een internetaansluiting, kunt u dit zelfs per app regelen. Watergames & More bespreekt met u de mogelijkheden voor de techniek, zodat de werking aansluit bij uw wensen.

4. Montage
Zodra de techniek is geplaatst, kunnen we het Spray Park meer vorm gaan geven. We ontgraven de locatie en zetten een houten bekisting in de vorm van de waterspeelplaats klaar. De vorst-rand en fundamenten worden vervolgens gestort. Voor de montage van de elementen maken we gebruik van de Waterplay playPHASE. Dit unieke systeem zorgt voor een esthetische en waterdichte installatie en steekt niet uit boven de vloerafwerking. Hierdoor wordt ‘teen-stoot-gevaar’ voor de uiteindelijke gebruikers voorkomen. Alle watertoestellen van Waterplay passen op dezelfde playPHASE, dus een toestel kan ook eenvoudig verwisseld worden. Zodra de playPHASE is geïnstalleerd en gesteld, leggen we het leidingwerk en wordt dit aangesloten op het netwerk. Daarna kan het beton worden gestort. Watergames & More kiest er altijd voor om de funderingselementen in de vloer te storten de toestellen worden na het storten van de vloer gemonteerd op deze manier kan de waterdichtheid beter gegarandeerd kan worden. Lees hier meer over een waterdicht ontwerp.

hoe wordt een spray park gebouwd
hoe wordt een spray park gebouwd

5. Installatie & oplevering
Zodra het beton is uitgehard, wordt de bekisting verwijderd, het beton afgewerkt en installeren we de toestellen van het Spray Park. Inmiddels krijgt het Spray Park steeds meer vorm en kunnen ook de definitieve toestellen worden geplaatst en afgemonteerd. Van belang hierbij is dat het Spray Park eerst goed getest wordt. Alle toestellen worden gecontroleerd en draaien een proefronde. Wij vinden het belangrijk om, samen met de opdrachtgever, nog een laatste keer alles door te lopen en  ook eventuele onderhoudstips komen aan de orde. Als alles naar tevredenheid is opgeleverd, kan het waterpret voor de bezoekers beginnen!

Coördinatie en advies
Wij coördineren het proces van de realisatie van A tot Z om de opdrachtgever te ontzorgen. Tevens hebben wij een adviserende rol tijdens het project om ervoor te zorgen dat de ontwerpvisies daadwerkelijk tot leven komen en het Spray Park aan alle wensen van de opdrachtgever en diens doelgroep voldoet. Wilt u meer weten over het proces of de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies op maat.

Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact