Nieuws

10 redenen waarom gemeenten zouden moeten investeren in waterspel

Leestijd: 2,5 minuut
Interessant voor: gemeenten

Het is belangrijk voor een gemeente om een aantrekkelijke buitenruimte te hebben. Overheden spelen een grote rol in het economisch, sociaal en cultureel aantrekkelijk maken van een gemeente. Gezonde en veilige speel-en ontmoetingsplekken dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het is daardoor een grote trend geworden in Nederlandse gemeenten om interactieve (water)speelplaatsen te realiseren. In dit artikel leest u meer over het realiseren van een waterspeelplaats in de openbare ruimte en wat een Spray Park voor een gemeente kan betekenen.  

Spray Park
Een Spray Park is een van de mogelijkheden om de buitenruimte van een gemeente aantrekkelijker te maken en biedt eindeloos veel speelplezier. Een Spray Park is een interactieve waterspeelplaats met combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolg relaties en elementen die 360˚ kunnen draaien. Het water komt terecht op een vlakke vloer en wordt direct afgevoerd, hierdoor is er geen verdrinkingsgevaar en hoeft er geen toezicht gefaciliteerd te worden vanuit een gemeente.

Een Spray Park is daarnaast duurzaam, omdat al het water wordt opgevangen en hergebruikt. Om het water- en energieverbruik laag te houden, schakelen de toestellen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn. Als de kinderen weer komen spelen, worden de toestellen ingeschakeld door middel van de activatorpaal. Op deze manier is een Spray Park ook een goede keuze voor het milieu. Lees hier meer over circulair waterspel voor een duurzame gemeente.

Spray Park in de openbare ruimte: een groot succes
In de zomer van 2019 heeft Watergames & More in het Schollenbos van de gemeente Capelle aan den IJssel een Spray Park gerealiseerd. We spraken met mevrouw Rahman, Beleidsadviseur/ Beheerder Speelplaatsen gemeente Capelle aan den IJssel, over het succes van het Spray Park.

‘’We hadden verwacht dat het Spray Park een succes zou worden, maar het Spray Park heeft de verwachtingen van de gemeente overtroffen en is een gigantisch succes! Er komen zelfs mensen van buiten Capelle aan den IJssel speciaal naar het Spray Park.’’

– Rahman, Beleidsadviseur/ Beheerder Speelplaatsen
Gemeente Capelle aan den IJssel –

Mevrouw Rahman vertelde ons dat één van de belangrijkste redenen waarom de gemeente heeft geïnvesteerd in een Spray Park, is dat een Spray Park het mogelijk maakt om kinderen die in de zomer niet met vakantie kunnen toch een leuke dag te laten beleven. Daarnaast vertelde ze ons dat het Spray Park ook verbinding maakt met andere faciliteiten:

‘’Het klimnet naast het Spray Park werd voorheen weinig gebruikt. Sinds de komst van het Spray Park wordt hierin veel geklommen. Het Spray Park is echt een ontmoetingsplek geworden.’’

– Rahman, Beleidsadviseur/ Beheerder Speelplaatsen
Gemeente Capelle aan den IJssel –

De gemeente Capelle aan den IJssel vond het belangrijk dat er een waterspeelplaats werd gerealiseerd voor alle kinderen. Daarom heeft Watergames & More een ontwerp gemaakt met leuke waterspelelementen voor zowel jongere als oudere kinderen. Het Spray Park is bovendien rolstoeltoegankelijk, zodat echt alle kinderen mee kunnen spelen. Een andere reden om te investeren in een Spray Park zijn de hete zomers. Steeds meer mensen zijn opzoek naar verkoeling en het is belangrijk dat een gemeente daar een bijdrage in levert.

Onbezorgde exploitatie & realisatie
De toestellen van het Spray Park zijn gemaakt van hoge kwaliteit RVS. De poedercoating die wordt gebruikt, beschermt de toestellen daarnaast tegen invloeden van veelvuldig gebruik, corrosie en Uv-straling. Het ontbreken van scherpe randen zorgt ervoor dat het Spray Park extra veilig is. Dit alles zorgt voor een zorgeloze exploitatie van het Spray Park voor een gemeente.

Om de gemeente te ontzorgen kan Watergames & More daarnaast het gehele realisatieproject van A tot Z verzorgen. Door het ontzorgen hoeft een gemeente zelf geen bouwkundige werkzaamheden te verrichten en andere partijen te regelen. Bovendien is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij ons. Bij het afsluiten van het onderhoudscontract maken we onder andere het Spray Park zomer- en wintergereed en geven we onderhoud op de waterbehandelingsinstallatie.

Alle redenen op een rij
Kortom, een Spray Park in een gemeente heeft de volgende voordelen:

 • Duurzaam
 • Laag water- en energiegebruik
 • Onderhoudsarm (Indien gewenst ontzorgen wij van A-Z)
 • Geen toezichthouder nodig
 • Geen verdrinkingsgevaar
 • Eindeloos veel speelplezier voor alle kinderen van alle leeftijden
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Ontmoetingsplek die verbinding maakt met andere faciliteiten
 • Draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen
 • Verkoeling tijdens de steeds heter wordende zomers

Meer informatie en advies op maat
Enthousiast geworden over een het realiseren van een Spray Park in uw gemeente? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

29 jul 2020 - Expertise
Leestijd: 2 minuten Interessant voor: gemeenten Duurzaamheid is binnen gemeenten een belangrijk onderwerp en hier wordt ook steeds meer mee gedaan, zo blijkt uit de duurzaamheidsmonitor van Telos. Een mooi voorbeeld van he...
06 jul 2020 - Projecten
Leestijd: 2 minuten Interessant voor: gemeenten In het Capelse Schollebos heeft Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd. Deze interactieve waterspeelplaats biedt kinderen van all...
09 jan 2020 - Expertise
Interessant voor: Gemeenten en stedenbouwkundigen Leestijd: 3 minuten Een plek die alles biedt wat een inwoner of bezoeker van een gemeente zich kan wensen: Het kan door middel van een Spray Park! Het realiseren van dit s...
14 mei 2018 - Projecten
Vanaf deze zomer is in de gemeente Capelle aan den IJssel geen vakantie meer hetzelfde. Watergames & More gaat in de gemeente het eerste outdoor Spray Park in de openbare ruimte realiseren. Dit wordt het eerste openbare Spray Park in...

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact