Nieuws

Circulair waterspel voor een duurzame gemeente

Leestijd: 2 minuten
Interessant voor: gemeenten

Duurzaamheid is binnen gemeenten een belangrijk onderwerp en hier wordt ook steeds meer mee gedaan, zo blijkt uit de duurzaamheidsmonitor van Telos. Een mooi voorbeeld van het duurzaam inrichten van de openbare ruimte, is het Spray Park De Watervallei in Capelle aan den IJssel. Deze waterspeeltuin gaat duurzaam om met water, door het circulaire systeem. Onlangs won De Watervallei zelfs de Circulair Spelen Award.

Duurzaamheid & circulariteit
Duurzaamheid is gericht op het behouden van milieutechnische, sociale en economische factoren. Duurzaam omgaan met grondstoffen, elementen en producten zorgt ervoor dat we nu en in de toekomst kunnen genieten van wat onze omgeving ons te bieden heeft.
Een manier om een duurzame omgeving te creëren is circulariteit. Circulariteit is gericht op het hergebruik van grondstoffen en materialen, met als doel zo min mogelijk producten, materialen en elementen (zoals water) verloren te laten gaan. Idealiter is de cyclus van grondstof tot restproduct eindeloos, waarbij het restproduct weer als grondstof dient voor een nieuwe cyclus.

Ciculariteit toegepast op Spray Parks
Spray Parks zijn waterspeeltuinen met watersproeiers en fonteinen die interactief waterspel stimuleren door combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolg-effecten en elementen die 360 ° kunnen draaien. Interactieve waterspeelplaatsen zijn een trend geworden in steden. Ze maken een gemeente plezierig en sociaal georiënteerd. Bovendien draagt waterspel bij aan minder hittestress en heeft het een positief effect op de gezondheid, doordat het aanzet tot bewegen.
Bovenal past een Spray Park in gemeenten die werken aan duurzaamheid. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor manieren om water te besparen: toestellen schakelen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn en speciale nozzles zorgen voor minder waterverbruik, terwijl het sproeibeeld hetzelfde blijft voor een goede attractiewaarde. Daarnaast zorgt een speciaal ontworpen circulatiesysteem ervoor dat nagenoeg al het water van het Spray Park wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt: een circulair systeem dus.
De afvoer in het Spray Park vangt eventueel vuil op en voert het opgevangen water af naar het waterbehandelingssysteem. Dat systeem zorgt ervoor dat de waterkwaliteit op peil blijft met behulp van geavanceerde waterbehandelingstechnologieën. Vervolgens wordt het water teruggepompt naar de toestellen. Zo wordt het water naar en van de waterspeelplaats continu gerecycled. Om ook het water op te vangen dat eventueel verwaait of rond spettert, realiseren wij altijd een oversprayzone rondom het Spray Park. Het water dat hier terecht komt, wordt alsnog afgevoerd en hergebruikt.

hoe wordt een spray park gebouwd
Impressie circulair systeem Spray Park. Afbeelding: Waterplay Solutions Corp.

Circulair Spelen Award 2020
In het Schollebos van Gemeente Capelle aan den IJssel realiseerde Watergames & More een openbaar Spray Park, De Watervallei genaamd. Bij de ontwikkeling van de plannen is er binnen de gemeenteraad een harde eis gesteld: het waterverbruik van de waterspeeltuin moest op een gezonde en verantwoorde manier uitgevoerd worden. Niet alleen doorstond het Spray Park de strenge toets op circulariteit, maar won het Spray Park ook de Circulair Spelen Award 2020; een prijs voor de leukste gerealiseerde speelplek van Nederland met circulaire waarden. Lees hier meer over deze award.

Uitreiking Circulair Spelen Award 2020. Vlnr: Wethouder Ans Hartnagel, Kinderburgemeester Naomi Vermeulen, Jordy Kleinendorst van Watergames & More en vakredacteur Willemijn van Iersel. Foto: vakblad Stad en Groen.

Meer informatie?
Meer weten over de mogelijkheden om in uw gemeente een Spray Park te realiseren? Neem contact met ons op.
Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

        Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

        Neem contact op
        Nieuwsbrief
        Volg ons via LinkedIn
        Volg ons via Facebook
        Volg ons via Youtube

        Andere

        Contact