Nieuws

Een sociale, gezonde en duurzame speel- en ontmoetingsplaats in de gemeente: Kan dit allemaal in één?

Interessant voor: Gemeenten en stedenbouwkundigen
Leestijd: 3 minuten

Een plek die alles biedt wat een inwoner of bezoeker van een gemeente zich kan wensen: Het kan door middel van een Spray Park! Het realiseren van dit soort interactieve waterspeelplaatsen is een trend geworden in steden. Het maakt een gemeente plezierig en sociaal georiënteerd. Bovendien draagt waterspel bij aan minder hittestress en heeft het een positief effect op de gezondheid, doordat het aanzet tot bewegen.

Wat zijn Spray Parks?
Spray Parks zijn waterspeelplaatsen met o.a. interactieve waterspuiters en fonteinen, waarmee individueel of in groepsverband gespeeld kan worden. Door combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolg relaties en elementen die 360˚ kunnen draaien, wordt het waterspel buitengewoon interactief.
Het water uit de sproeiers komt op een vlakke vloer terecht en wordt direct afgevoerd, waardoor het een bijzonder veilige speelomgeving biedt en er geen toezicht gefaciliteerd hoeft te worden vanuit de gemeente. Bovendien is een Spray Park duurzaam, omdat het weinig water- en stroom verbruikt en nagenoeg al het water wordt opgevangen en hergebruikt.

Welke belevingswaarde bieden Spray Parks?
Een Spray Park is er voor het hele gezin. Terwijl het voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats is, biedt het de kinderen een unieke manier van spelen en ontdekken. Kinderen zijn veel zintuiglijker ingesteld en hebben daardoor andere behoeften dan volwassenen. Voor hen is het belangrijk om te kunnen voelen, te zien en om invloed uit te kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte en kinderen voelen zich dan ook van nature aangetrokken tot water. Een Spray Park speelt in op de fascinatie van kinderen en zet aan tot langdurig en veel bewegen. Een unieke beleving die leerzaam én leuk is, en bovendien een kosteloos alternatief biedt voor gezinnen die niet op vakantie kunnen. Spray Parks zijn bovendien volledig rolstoeltoegankelijk.

Een gezonde gemeente
Doordat het aantal speeluren van kinderen de afgelopen 30 jaar drastisch gedaald is, neemt overgewicht onder kinderen toe en nemen de motorische vaardigheden af. Een Spray Park is een innovatieve manier om kinderen (en vaak ook hun ouders) in beweging te krijgen en de (motorische) zelfontplooiing van de kinderen te stimuleren. In onderstaand filmpje is dit duidelijk in beeld gebracht:

Bron video: RecTecIndustries.

Naast beweging en ontwikkeling zijn ook de hete zomers een reden om bij het ontwerpen van openbare ruimte rekening te houden met factoren die gunstig zijn voor de gezondheid van de inwoners. Water neemt de warmte op en voert dit, in het geval van een Spray Park, weer af, waardoor het verkoeling biedt in stedelijke omgevingen.

In de praktijk
Als onderdeel van een prestigeproject om de gemeente Capelle aan den IJssel aantrekkelijker te maken, is er in het Capelse Schollebos door Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd. Sinds de opening (juli 2019) is het Spray Park een groot succes en een aantrekkelijke verrijking voor de openbare ruimte gebleken. Lees hier meer over dit project.

“We zijn blij verrast hoe goed het is ontvangen door de Capellenaren”, aldus de gemeente.

Meer informatie
Benieuwd wat een Spray Park kan betekenen voor uw gemeente? Kijk op de website van Watergames & More: watergamesandmore.com of neem contact op voor advies op maat.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen kan door ons te volgen op LinkedIn of door u aan te melden voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact