Nieuws

Voor welke leeftijden is een Spray Park geschikt?

Leestijd: 3 minuten

Spetteren, het verplaatsen van water en het verleggen van stromen: het zijn allemaal belangrijke ontdekkingen en interessante speelaanleidingen. Kinderen zijn zintuiglijk ingesteld: voor hen is het belangrijk om te kunnen voelen, te zien en om invloed uit te kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte. Voor elke leeftijd op een andere manier. Het ontwerp van een Spray Park, een interactieve waterspeelplaats met o.a. waterspuiters en fonteinen, hangt sterk af van de leeftijdsgroepen die een zwembad, gemeente, attractie of verblijfsaccommodatie wil bereiken. Lees hieronder meer over de leeftijdsgroepen en het effect hiervan op het ontwerp van een Spray Park.

Ontwerp Spray Park op basis van leeftijd
Watergames & More ontwerpt Spray Parks zó dat het voor elke leeftijdsgroep aantrekkelijk, intuïtief en veilig is om mee te spelen. Het moet veilig en rustig genoeg zijn voor jonge kinderen en voldoende uitdaging bieden voor oudere kinderen. De diversiteit van de watertoestellen zorgt ervoor dat kinderen van alle leeftijden actief worden beziggehouden. Zo zijn er voor de jongere kinderen rustige, lage sproeiers en voor de oudere kinderen grotere en actievere toestellen. Er ligt een slipvaste, vlakke vloer en het water wordt direct afgevoerd, zodat het park ook voor de allerjongste kinderen geschikt is.

De speelzones zijn afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieën die wij onderscheiden: 0-4 jaar, 5-8 jaar, 9-12 jaar. Vanzelfsprekend kunnen ook oudere kinderen en ouders/grootouders genieten van het Spray Park.

Zone leeftijd 0-4 jaar
Het gedeelte van het Spray Park voor de jongste kinderen (0-4 jaar) is gericht op fantasieprikkelend leren, op een rustige en toegankelijke manier. Speciaal voor deze leeftijdsgroep zijn toestellen ontworpen die de hand-oogcoördinatie en fijne & grove motoriek op een speelse manier bevorderen. Het verkennen van de eigenschappen van water staat centraal in deze zone. Hier maken ze de eerste stappen naar het watervrij worden. Toestellen die in deze zone te vinden zijn, zijn onder andere de Discovery Stream, Surf Stones en Lily Pad Sprays.

leeftijd Spray Park

De Discovery Stream is een dynamische kreek vol spannende uitdagingen, zoals raderen en beweegbare visjes en planten waarmee de loop van het water kan worden beïnvloed. De Discovery Stream speelt in op de fascinatie van kinderen voor stroompjes en water en zorgt ervoor dat zij keer op keer verrast worden.

Zone leeftijd 5-8 jaar
Vanaf 5 jaar ontwikkelen kinderen samenspel. De zone voor 5-8 jarigen is ingericht met meer ‘actie-en-reactie’ effecten en daarmee een andere vorm van interactiviteit, waardoor er een sterk verhoogde activiteit ontstaat. Door de juiste combinatie van toestellen ervaren de kinderen op een speelse en laagdrempelige manier een variatie aan sociale interactiviteit. In deze zone staan toestellen als Ground Sprays, de Doughnut Geyser en de Waterfall.

Grondspuiters op een rij dagen kinderen uit om diverse interactieve spellen te spelen. Zij kunnen bijvoorbeeld proberen droog te blijven terwijl ze onder de watertunnel doorkruipen. De grondspuiters worden op één leiding aangesloten, zodat zij tegelijk aan zullen gaan.

leeftijd Spray Park

Wanneer een kind één van de zogeheten ‘nozzles’ dicht drukt, zullen de overige hoger sproeien. De kinderen zullen met elkaar proberen alle nozzles dicht te drukken om te kijken hoe ver zij de laatste waterstraal kunnen laten sproeien. Hiervoor moeten zij samenwerken en vriendjes maken.

Zone leeftijd 9-12 jaar
Deze zone prikkelt kinderen door middel van hogere watertoestellen en meer interactiviteit in de vorm van hoge actie, competitie en verrassingseffecten. Zo is de Mega Soaker de trekpleister van deze zone. De Mega Soaker is een grote kantelemmer, die ca. 150 liter water op een grote plaat uitstort, die het water uit elkaar laat spatten.

leeftijd Spray Park

Andere voorbeelden zijn de Splash Blasters en de Team Blaster (beiden waterkanonnen), waarbij kinderen samen moeten werken om het waterkanon te bedienen. Ze zijn allemaal op dezelfde leiding aangesloten, zodat ze tegelijk werken. De waterkanonnen kunnen 360 graden draaien, maar hebben een sproeiradius van maar 120 graden.

Mensen die aan de kant zitten kunnen niet worden natgespoten, doordat het kanon zichzelf in een bepaalde draaihoek afsluit. Doordat kinderen dit wel zullen proberen, ontstaat er een leuke interactie tussen de spelende kinderen en het publiek rondom het Spray Park.

Overgang tussen de zones
Door middel van de toestellen maken we een natuurlijke afscheiding tussen de zone voor de jongste kinderen en de zones voor de oudere kinderen. Kinderen gaan bijvoorbeeld door de Water-O, een neveltunnel, naar een ander gebied. Zo ontstaat er door de juiste inrichting op natuurlijke wijze een scheiding tussen de verschillende doelgroepen. De genoemde leeftijdsgrenzen zijn niet absoluut. Voor een deel is het afhankelijk van de ontwikkeling en het karakter van het kind, waar hij/zij het liefste speelt.

leeftijd Spray Park

Advies
De leeftijd(en) van uw doelgroep(en) zijn belangrijk voor de juiste selectie van elementen en de juiste indeling. Wij adviseren u hier graag bij. Wilt u hier meer over weten of heeft u een andere specifieke vraag over Spray Parks? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop:

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media; LinkedIn, Facebook of Twitter.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact