Nieuws

Het unieke ontwerp en de techniek van een Spray Park

Leestijd: 2,5 minuut
Interessant voor: dagrecreatie, verblijfsrecreatie, attractieparken, zwembaden en gemeenten

Een Spray Park is een waterspeeltuin met onder andere interactieve waterspuiters en fonteinen, waarmee individueel of in groepsverband gespeeld kan worden. Onze partner Waterplay Solutions Corp. heeft op basis van intensief onderzoek naar leer- en speelgedrag van kinderen, interactieve waterspeelelementen ontworpen welke op zichzelf kunnen staan, of bestaande Spray Parks en zwembaden kunnen aanvullen. Hiermee kunnen kinderen de grootste waterpret beleven. Maar wat zorgt ervoor dat ook de opdrachtgever van een optimale werking van het Spray Park kan genieten? In dit artikel leest u meer over het ontwerp en de techniek achter een Spray Park.

Een ontwerp dat past bij uw locatie en de omgeving
Het is belangrijk dat de het Spray Park goed past bij de locatie en/of omgeving. Een design dat goed in elkaar steekt, vertelt een verhaal en bevat creativiteit. Er zijn eindeloze mogelijkheden bij het realiseren van een Spray Park. Ons aanbod bestaat uit meer dan 150 elementen met verschillende thema’s. Een voorbeeld van een thema is de Waterplay Solutions Corp. Grasslands Collection, te zien op onderstaande afbeelding. Alle toestellen die in het Spray Park staan, kunnen in 21 verschillende kleuren worden gerealiseerd. Het thema bestaat uit waterspeelelementen in de vorm van bloemen, gladde stenen en vriendelijke dieren. Dit thema is bijvoorbeeld toegepast bij Berkenhof Tropical Zoo, een locatie waar natuur en dieren centraal staan.

Aanspreken van de doelgroep
Bij het ontwerpen van een Spray Park wordt ook rekening gehouden met de doelgroep van de opdrachtgever. Het bepalen van de gemiddelde leeftijd van uw doelgroep is belangrijk om de juiste selectie aan waterspeelelementen te kunnen maken en de juiste indeling te kiezen. Kinderen moeten in hun eigen tempo en ontwikkelingsniveau kunnen spelen in de waterspeeltuin. Hiervoor kunnen Spray Parks in drie zones worden opgedeeld:

 • 0-4 jaar: peuter leer- en speelzone: voor hen die alles tot 60 centimeter hoogte bezien.
 • 5-8 jaar: voor kinderen die op hun gemak interactief en samen willen spelen.
 • 9 + jaar: voor oudere kinderen die rennen, en elkaar willen nat spuiten.

Alle Spray Park toestellen zijn zorgvuldig ontworpen op basis van de leer- en speelbehoeften van de verschillende leeftijdscategorieën. Lees hier meer over de verschillende zones in een Spray Park.

Onderstaande afbeelding geeft een impressie van hoe deze drie zones er bijvoorbeeld uit kunnen zien:

Techniek voor een optimale werking van het Spray Park
Voordat de kinderen kunnen genieten van de waterpret, wordt er op de locatie van het outdoor Spray Park een prefab techniek- & bufferkelder geplaatst. Meestal wordt de kelder onder de grond geplaatst. De kelder bestaat voor 1/3 deel uit een techniekruimte en 2/3 deel uit buffercapaciteit. In deze kelder wordt alle techniek die nodig is voor het Spray Park geplaatst en aangesloten.

Ook de rioolklepschakeling en het manifold worden in de kelder geplaatst. Een manifold is een kleppenregister, voorzien van elektromagnetische membraamkleppen en is op maat geconfigureerd voor elk Spray Park. Met het manifold kan eenvoudig de watergift worden afgesteld per speelfontein en -toestel. Er wordt daarnaast ook een controller geplaatst: de besturingskast. Met de controller kunnen eenvoudig de dagen en tijden van de werking van het Spray Park worden ingesteld. Daarnaast kan met de controller ook de volgorde en duur van het sproeien van de elementen worden bepaald.

Techniekkelder en kleppenregister

Uniek bij de montage van de elementen zijn de Waterplay PlayPHASE Bases. Dit is een uniek systeem dat zorgt voor een esthetische goede en waterdichte installatie. Door het gebruik van de PlayPHASE Bases steken de waterspeeltoestellen niet boven het vloeroppervlak uit, wat het stoten van tenen en struikelen voorkomt. Alle bovengrondse watertoestellen passen op dezelfde PlayPHASE Base, dus een watertoestel verwisselen is relatief eenvoudig.

Waterplay PlayPHASE Base

Meer….
Wilt u meer weten over het proces of de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een advies op maat.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact