Nieuws

De gezinsvriendelijke stad: Ontmoeten & interactief buitenspelen in één

Leestijd: 2 minuten

De leefbaarheid van een stad bepaalt de belevingskwaliteit voor bewoners en bezoekers. We zien steeds vaker dat gemeenten veilige en gezonde speel- en ontmoetingsplekken realiseren om de omgeving aantrekkelijk en gezinsvriendelijk te maken. Een Watergames & More Spray Park is een voorbeeld van hoe gemeenten creatief kunnen omgaan met de inrichting van openbare ruimten en méér recreatiefaciliteiten kunnen bieden binnen de gemeente.

Spelen, bewegen & ontmoeten
Het realiseren van interactieve speelplaatsen, zoals Spray Parks, maken een gemeente plezierig en sociaal georiënteerd. Spray Parks zijn waterspeelplaatsen met onder andere interactieve waterspuiters en fonteinen, waarmee kinderen van jong en oud individueel of in groepsverband kunnen spelen. Combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolgrelaties en elementen die 360˚ kunnen draaien, maken het spel bijzonder interactief. Kinderen kunnen in het Spray Park vrij spelen en worden gestimuleerd méér en intensiever te bewegen, terwijl het voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats biedt.

Zintuiglijk spelen
Kinderen zijn zintuiglijker ingesteld dan volwassenen en voelen zich van nature aangetrokken tot water. Zij willen voelen, zien en daarnaast invloed uit kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte: Spetteren, het verplaatsen van water en het verleggen van stromen: het zijn allemaal leuke en leerzame ontdekkingen. Een Spray Park speelt in op die fascinatie van kinderen.

Voordelen Spray Park
Daarnaast kunnen kinderen in een Spray Park onbezorgd spelen. Het ontbreken van stilstaand water zorgt ervoor dat er geen verdrinkingsgevaar ontstaat. Water loopt direct weg in de aanwezige afvoerputten. Ook biedt de ondergrond voldoende weerstand om onnodig uitglijden te voorkomen en hebben de waterspeeltoestellen geen scherpe randen. Hierdoor is toezicht vanuit de gemeente in een Spray Park niet nodig. Een Spray Park is bovendien bijzonder onderhoudsvriendelijk, heeft een laag water- en stroomverbruik en er is geen complexe waterbehandelingsinstallatie nodig om het water op de juiste kwaliteit te houden.

In de praktijk: Spray Park in gemeente Capelle aan den IJssel
Als onderdeel van een prestigeproject om gemeente Capelle aan den IJssel aantrekkelijker te maken, is er in het Capelse Schollebos door Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd.

Het ontwerp
Het Spray Park is naar wens van de gemeente ontworpen. De vorm van het Spray Park is aangepast aan de vormen van de speelvoorzieningen eromheen, zodat het in de omgeving past. Daarnaast is er rekening gehouden met de ontwikkelniveaus en speelvoorkeuren van diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn er voor de jongere kinderen rustige, lage sproeiers en voor de oudere kinderen grotere en actievere toestellen. Bovendien is het gehele park rolstoeltoegankelijk.

Duurzaamheid
Ook aan de duurzaamheid is gedacht: Nagenoeg al het water wordt opgevangen & hergebruikt en de toestellen schakelen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn, wat het water- en energieverbruik laag houdt.

Groot succes
Sinds de opening (juli 2019) is Spray Park De Watervallei een groot succes gebleken. Het biedt een veilige speelplaats, een sociale ontmoetingsplaats en een kosteloos alternatief voor gezinnen die niet op vakantie kunnen. Zelfs inwoners van omringende gemeenten komen erop af. Bovendien draagt het bij aan minder hittestress, een hogere belevingskwaliteit en een verbetering van de gezondheid. Dit maakt het een aantrekkelijke verrijking voor de openbare ruimte.

Wilt u ook een spetterend Spray Park in uw gemeente? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Volg ons daarnaast op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen van Watergames & More.

        Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

        Neem contact op
        Nieuwsbrief
        Volg ons via LinkedIn
        Volg ons via Facebook
        Volg ons via Youtube

        Andere

        Contact