Leestijd: 2 minuten
Het handhaven van een bepaalde pH-waarde in recreatief water is de voorwaarde voor veilig waterspel. Niet alleen in een zwembad, maar ook op waterspeelplaatsen in de openbare ruimte. Lees hieronder meer over wat de pH-balans inhoudt, waarom dit van belang is bij waterspel en hoe dit geregeld kan worden.
Zuur & Zout
In de natuur komt geen puur zuiver water voor; zelfs het zuiverste water dat in de natuur wordt gevonden, regenwater, bevat ‘onzuiverheden’ in de vorm van opgeloste gassen, namelijk zuurstof, stikstof en kleine hoeveelheden koolstofdioxide en, vooral in dichtbevolkte gebieden, ook zwaveldioxide. Koolstofdioxide en zwaveldioxide reageren met het water en vormen zuren: Koolzuur en zwavelzuur. Deze zuren in het regenwater kunnen bepaalde zoute stoffen uit gesteenten en de bodem oplossen, waardoor ons grondwater en oppervlaktewater zowel zouten als gassen kan bevatten.
Het belang van waterkwaliteit
Het is belangrijk om dit soort stoffen onder controle te houden in water dat in contact komt met ons lichaam, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of bij het spelen met water. Onze huid heeft een zuurbeschermingsmiddel dat uit vetzuren bestaat. Deze beschermende laag houdt de huid soepel en beschermt deze tegen het binnendringen van bacteriën. Als de huid in aanraking komt met zuren (bijvoorbeeld in water of zeep), vernietigen we de beschermende laag en voelt de huid droog en broos aan. Onze ogen en enkele andere slijmvliezen zijn zelfs nóg gevoeliger voor dit soort stoffen dan onze huid. Het is daarom belangrijk de zuurgraad van recreatief water goed te regelen.
pH-waarden in balans
De zuren in het water kunnen enerzijds schadelijk zijn voor ons lichaam, maar helpen ons anderzijds met het onder controle houden van bacteriën en onzuiverheden in het water. Vaak worden chloor of actieve zuurstof toegepast om bacteriën te doden en onzuiverheden af te breken. Het is noodzakelijk een goede balans hierin te vinden: Recreatief water moet tegelijkertijd huidtolerant en bacteriedodend zijn. Deze balans wordt gemeten aan de hand van de zuurtegraad (of zuurgraad) van het water, welke wordt uitgedrukt in pH (pondus Hydrogenium). Zwemwater heeft in het algemeen pH-waarden tussen 7,2 en 7,6. Water met deze waarden brandt niet in de ogen, maar zorgt er wel voor dat bacteriën onder controle blijven en kalk zich niet kan hechten aan de zwembadinrichting (zoals aan de wanden en voegen, speelelementen, het filter en de warmtewisselaar).
Veilige waterattracties
Bij onze waterattracties hechten we waarde aan een veilige en gezonde waterkwaliteit. Ook in onze Spray Parks werken we met water van zwembadkwaliteit. Als de Spray Park speelelementen niet in een bassin zijn geplaatst, maar op een vloer zonder waterdiepte, zoals naast een zwembad of in de openbare ruimte, kunnen we een aparte waterbehandelingsinstallatie bij het Spray Park leveren. Deze installatie meet continu de pH-waarden en doseert automatisch chloor en zuur waar nodig. In enkele gevallen kan dit proces op afstand gemonitord worden per app.
Watergames & More levert turn-key waterattracties, waaronder Spray Parks en waterglijbanen, van ontwerp tot en met montage en onderhoud. We adviseren u graag over de mogelijkheden van een waterattractie op uw locatie en over de beheersing van de waterkwaliteit die hierbij hoort. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen kan door ons te volgen op LinkedIn of door u aan te melden voor onze nieuwsbrief.