Nieuws

Meer bewegen door te spelen met water

Leestijd: 3 minuten

Doordat het aantal speeluren van kinderen de afgelopen 30 jaar drastisch gedaald is, neemt overgewicht onder kinderen toe en nemen de motorische vaardigheden af. Daarom wordt er landelijk gezocht naar aanvullende innovatieve manieren om kinderen in beweging te krijgen, bij voorkeur buiten, in de openbare ruimte. Een Spray Park is dé oplossing hiervoor; een waterspeelplaats met o.a. interactieve waterspuiters en fonteinen, die kinderen (en hun ouders) uitnodigt om meer en langduriger buiten te bewegen.

spelen met water

Inspelen op de natuurlijke fascinatie van kinderen
Kinderen zijn veel zintuiglijker ingesteld en hebben daardoor andere behoeften dan volwassenen. Voor hen is het belangrijk om te kunnen voelen, te zien en om invloed uit te kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte en kinderen voelen zich dan ook van nature aangetrokken tot water. Spetteren, het verplaatsen van water en het verleggen van stromen: het zijn allemaal belangrijke ontdekkingen en interessante speelaanleidingen. Ongeacht de leeftijd, het ontwikkelingsniveau en eventuele lichamelijke of verstandelijke beperkingen van de kinderen, draagt het Spray Park bij aan de gezondheid, de sociale contacten en de (motorische) zelfontplooiing van de kinderen. In onderstaand filmpje van een van onze partners is te zien hoe de motorische vaardigheden van kinderen worden gestimuleerd en hoe het waterspel aanzet tot bewegen.

Bron video: RecTecIndustries.

Gezond & Veilig
Het Spray Park biedt een veilige en gezonde speelomgeving, voor de kinderen zelf én voor het milieu. Zowel oudere als jongere kinderen, individueel of in groepsverband kunnen vrij in het Spray Park spelen, terwijl het voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats biedt. Echter, we zien vaak dat ook de ouders tot actief bewegen worden aangezet.

Het water uit de sproeiers komt terecht op een vlakke vloer en wordt direct afgevoerd. Door het ontbreken van stilstaand water ontstaat er geen verdrinkingsgevaar, zelfs niet voor de allerkleinsten. Hierdoor hoeft er geen toezicht te worden gefaciliteerd vanuit de gemeente. Daarnaast biedt de ondergrond voldoende slipweerstand om onnodig uitglijden te voorkomen. De toestellen worden duurzaam en naadloos afgewerkt; ze bevatten geen scherpe randen en kunnen tegen een stootje.

Het Spray Park is ook een goede keuze voor het milieu. De toestellen schakelen zichzelf uit als er geen kinderen aan het spelen zijn. Hierdoor kan het water- en energieverbruik laag worden gehouden. Als er kinderen komen spelen, schakelen de toestellen zichzelf weer in. Het Spray Park is ontworpen met een eco-activator. Dit betekent dat er geen elektrische aansluiting nodig is om het Spray Park te laten functioneren. Er is tevens geen complexe waterbehandelingsinstallatie nodig en toch is het water in het Spray Park van drinkwaterkwaliteit.

spelen met water

Kwaliteit
Elk Spray Park ontwerp wordt in overleg geoptimaliseerd voor de openbare ruimte, zowel in de vorm als in de afwerking. De leidingen zijn van RVS gemaakt en afgesloten, om de duurzaamheid en beheersbaarheid te vergroten, wat een belangrijk aandachtspunt is in de openbare ruimte. Alle toestellen in het Spray Park zijn van hoge kwaliteit RVS. De poedercoating die wij gebruiken beschermt de elementen tegen corrosie, invloeden van veelvuldig gebruik en UV-straling. Bovendien zijn ze door het ontbreken van scherpe randen ook bijzonder veilig. Dit alles maakt de toestellen zeer geschikt voor de openbare ruimte.

Een goede kwaliteit zorgt voor minder onderhoud, kosten en benodigde tijd op de lange termijn. We garanderen een kwalitatief en veilig product doordat onze partner Waterplay Solutions Corp. werkt met ISO 9001:2008- en ISO 14001:4002-certificeringen voor alle waterkwaliteits- en milieumanagementsystemen.

Ook in onze service bieden we u graag het beste. We verzorgen voor u het gehele proces van A tot Z, zodat deze openbare speel- en ontdeklocatie zonder zorgen voor u tot stand komt.

spelen met water

De oplossing voor bewegen in de openbare ruimte
Dit Spray Park past perfect in gezinsvriendelijke gemeenten die veilige en gezonde speel- en ontmoetingsplekken willen aanbieden, die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Bovendien draagt het bij aan minder hittestress, een hogere belevingskwaliteit en een verbetering van de gezondheid. Dit maakt het een aantrekkelijke verrijking voor de openbare ruimte en een effectieve nieuwe oplossing om de doelgroep te stimuleren meer te bewegen, op een plezierige & verantwoorde manier. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Op de hoogte blijven van ontwikkelingen kan door ons te volgen op LinkedIn of door u aan te melden voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.


    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube