Nieuws

Hoe wordt een waterglijbaan ontworpen?

Leestijd: 2,5 minuten

Voordat gasten kunnen genieten van glijbaanplezier, gaan er enkele stappen aan vooraf om een waterglijbaan te realiseren. Een belangrijk onderdeel van de totstandkoming van een waterglijbaan is het ontwerp. Lees hier hoe een waterglijbaan ontwerpen in zijn werk gaat:

1. Inventarisatie

Alle waterglijbaanontwerpen beginnen met het inventariseren van de wensen van de opdrachtgever, eventueel samen met een architect en/of adviesbureau, om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers de waterattractie krijgen die ze in gedachten hebben voor hun locatie. In goed overleg komen we tot een wensenpakket met een ontwerpvisie. Dit kan zowel standaard elementen uit onze productlijn bevatten, als specifieke ontwerpwensen.

Waar we rekening mee houden bij het ontwerpen van een waterglijbaan is bijvoorbeeld de capaciteit die een waterglijbaan aan moet kunnen, de doelgroep (past bijvoorbeeld een familieglijbaan of juist een spannende bandenglijbaan beter bij de badgasten?), en de mogelijke opties qua snelheid, kleur, thematisering en multimedia effecten.

Door multimedia-effecten toe te voegen aan het ontwerp, kan een waterglijbaan nóg beter bij de behoeften van de doelgroep aangesloten worden. Ons programma multimedia-effecten bestaat uit diverse technische componenten, zoals een start- en stopsignalisatie, een tijdregistratiesysteem, interactieve spellen met touchpoints, actiefoto’s en oneindig veel verschillende (gethematiseerde) licht- en geluidseffecten. Deze lichteffecten worden gecreëerd met RGB-W LED’s, welke in diverse uitvoeringen en vormen beschikbaar zijn. Zo creëren we effecten zoals een ‘runway’, een ‘barrel effect’, pijlen, of een sterrenhemel. Deze LED’s kunnen allerlei kleuren en patronen afspelen, afhankelijk van het geprogrammeerde thema. Enkele voorbeelden van thema’s zijn Jungle, Disco en Formule1. Bezoekers kunnen zelf een thema kiezen middels het touchscreen bij de start van de waterglijbaan, waardoor de glijbaanrit altijd bij de voorkeur van een bezoeker past. Op deze manier zorgen we dat een waterglijbaan en diens functionaliteiten zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever én de doelgroep van de opdrachtgever.

Uit onze voorgeprogrammeerde thema’s kunt u een selectie maken van thema’s die aan uw waterglijbaan worden toegevoegd. Op een touchscreen (bij de start van de waterglijbaan) kiezen bezoekers uit deze selectie. U kunt de selectie later nog wijzigen (zie meer informatie bij ‘Kan ik thema’s wisselen?’ verderop in dit artikel). Wij adviseren tevens een neutraal thema op te nemen in de selectie, voor bezoekers die geen licht- en geluidseffecten willen ervaren of kunnen verdragen.

2. Waterglijbaan ontwerpen

Aan de hand van de wensen maken onze inhouse designers een digitaal glijbaanontwerp dat voldoet aan alle normen en eisen. Zo’n ontwerp bevat zowel de waterattractie zelf als alle constructies die hiervoor nodig zijn. Ook ontwerpen onze designers eventueel de trap bij de waterglijbaan.

Bij het waterglijbaanontwerp wordt er rekening gehouden met de juiste balans tussen spanning & veiligheid en uitstraling & functionele mogelijkheden. We werken toe naar een ontwerp dat zowel de wensen vertegenwoordigt, als een comfortabel & veilig gebruik garandeert. Onze designer Chieneke gaf al eerder een ‘kijkje achter de schermen’ over haar werkzaamheden: Lees hier haar verhaal.

3. Constructieberekeningen

Als het digitale waterglijbaanontwerp in concept klaar is, wordt de constructie grondig doorgerekend. De veiligheidsnormen voor waterglijbanen zijn hoog, dus we laten ons graag door een onafhankelijke partij adviseren en controleren hierin, om een veilige waterglijbaan te kunnen realiseren. Ook berekenen we in deze fase door middel van software de glijsnelheid van de waterglijbanen, zodat we het baanverloop kunnen aanpassen waar nodig.

4. Definitief ontwerp

Nadat het ontwerp over en weer is aangepast tot een optimaal glijbaanverloop en een goede constructie, kan het ontwerp definitief worden gemaakt en kunnen de bouwkundige & installatietechnische detailleringen worden opgesteld.

En verder…

Tijdens de bouw van de waterglijbaan gaan onze designers vaak zelf ook op locatie langs. Het is goed om een extra keer te checken of de werkelijke omstandigheden en het ontwerp exact overeen komen. En het is natuurlijk prachtig om te zien hoe een ontwerpvisie uiteindelijk werkelijkheid wordt!

Wilt u meer weten over de productie, de montage en de oplevering van een waterglijbaan? Lees dan dit artikel of neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact