Interessant voor: zwembaden, architecten en adviesbureaus. Leestijd: 3 minuten
Voordat zwemgasten kunnen genieten van glijbaanplezier, gaan er enkele stappen aan vooraf om de waterglijbaan te realiseren. De totstandkoming van een waterglijbaan in 8 stappen:
- Wensen & eisen
Van standaard elementen uit onze productlijn tot specifieke ontwerpvisies; alle ontwerpen beginnen met het inventariseren van de wensen van de opdrachtgever, eventueel in overleg met een architect en/of adviesbureau. Welke capaciteit moet een glijbaan aankunnen? Wat is de doelgroep; past bijvoorbeeld een familieglijbaan of juist een spannende bandenglijbaan beter bij de badgasten? Welke opties qua snelheid, kleur en thematisering zijn gewenst? Welke multimedia-elementen effecten voegen we toe om de doelgroep te vermaken? In goed overleg komen we uiteindelijk tot een wensenpakket waar we mee aan de slag kunnen.
- Ontwerp
Onze inhouse designers vertalen de ontwerpwensen van de opdrachtgever in een digitaal glijbaanontwerp. Hierbij houden we rekening met de juiste balans tussen spanning & veiligheid en uitstraling & functionele mogelijkheden. We werken toe naar een ontwerp dat zowel de wensen vertegenwoordigt, als een comfortabel & veilig gebruik garandeert. Eerder gaf onze designer Kirsten u al een ‘kijkje achter de schermen’ over haar werkzaamheden: lees hier haar verhaal.
- Constructie
Voor sommige delen van het proces werken we samen met experts. De veiligheidsnormen voor glijbanen zijn hoog, dus we laten ons graag door een onafhankelijke partij adviseren en controleren hierin, om een veilige glijbaan te kunnen realiseren. Zo berekent ingenieursbureau VIRO voor ons o.a. de reactiekrachten van de waterglijbaan op de grond; de basis van een betrouwbare fundering. Ook berekenen we in deze fase door middel van software de glijsnelheid van de waterglijbanen, zodat we het baanverloop kunnen aanpassen waar nodig. Daar kan VIRO vervolgens de sterkteberekeningen van de constructie weer op aanpassen.
- Definitief ontwerp
Nadat het ontwerp over en weer is aangepast tot een optimaal glijbaanverloop en een goede constructie, kan het ontwerp definitief worden gemaakt en kunnen de bouwkundige & installatietechnische detailleringen worden opgesteld.
- Productie
Ook voor het productieproces werken we samen met experts. De constructie waar de waterglijbaan op rust of aan hangt, bestaat uit staal. De productie van deze stalen onderdelen besteden wij uit aan onze vaste partners in Nederland. Tegelijkertijd laten we het polyester volgens het aangeleverde ontwerp produceren door onze vaste waterattractie-fabrikant, welke meer dan 25 jaar ervaring hiermee heeft. Dit gaat via de zogenaamde ‘hand lay up’ techniek, waarbij de waterglijbaandelen laag voor laag, met de hand, op worden gebouwd. Er wordt een hoogwaardige gelcoating op de mal aangebracht en dan worden er verschillende lagen glasmatten met polyesterhars op gelamineerd. Dit zorgt voor een stevig geheel. Het uitgeharde glasvezelversterkte polyester wordt afgewerkt met een beschermlaag, voor een optimale bescherming tegen zwembadwater. De toegepaste coatings en het percentage glasvezel in het glasvezelversterkte polyester, zorgen uiteindelijk voor het kwaliteitsniveau van de waterglijbaan.
- Montage
In deze fase komt alles (letterlijk) bij elkaar: alle onderdelen worden aan en in elkaar gemonteerd. We plaatsen eerst de gehele staalconstructie. De polyester delen worden geassembleerd op de grond, tot secties van 3 tot 4 buisdelen. Daarna worden deze delen aan de staalconstructie en aan elkaar gemonteerd. Hiervoor wordt volbad verzinkt bevestigingsmateriaal gebruikt (lees meer over de keuze voor dit materiaal in dit artikel). De naden tussen de polyester onderdelen worden waterdicht gemaakt met kroonband en eventueel afgewerkt met een lijmpasta. Dan wordt de complete glijbaan gesteld tot hij precies goed staat en tot slot krijgt de gloednieuwe waterglijbaan een grondige schoonmaakbeurt.
- Testen
Voordat de waterglijbaan open kan worden gesteld voor de badgasten, wordt deze uitgebreid getest, om de juiste werking en de veiligheid te garanderen. Ten eerste wordt de waterattractie getest op functionaliteit: er wordt water op aangesloten en de gehele baan wordt nog eens nagelopen. Daarna vragen wij een onafhankelijke partij om de wettelijk verplichte veiligheidscontrole uit te voeren. Het Keurmerkinstituut is bijvoorbeeld zo’n partij. Vaak is deze partij ook al eerder in het proces betrokken geweest als adviseur bij het ontwerp. Alle punten van de gerealiseerde attractie worden nagekeken, inclusief de constructie, montagewijze en gebruikte materialen. Natuurlijk worden er ook “testritten” gemaakt, om de glij-ervaring te keuren. Na goedkeuring geeft de keurmeester uiteindelijk een certificaat af en mag de waterglijbaan worden opgeleverd.
- Oplevering & ingebruikname
Wij vinden het belangrijk om, samen met de opdrachtgever (en architect/adviesbureau) nog een laatste keer alles door te lopen. Ook onderhoudstips komen hierbij aan de orde: met enkele eenvoudige werkzaamheden tussen onze onderhoudsbeurten door, kan de levensduur van de waterglijbaan namelijk aanzienlijk verlengd worden. Als alles naar tevredenheid is opgeleverd, kan het glijbaanplezier beginnen!
Coördinatie & advies
In de weken voor de oplevering vinden er dus veel acties plaats en zijn er veel personen betrokken bij het proces. Wij coördineren dit proces van A tot Z om de opdrachtgever te ontzorgen. Tevens hebben we een adviserende en verbindende rol tijdens het proces om te zorgen dat ontwerpvisies daadwerkelijk tot leven komen. Meer weten over het proces of de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.
Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Downloads
Gerelateerde nieuwsberichten