Nieuws

Een waterdicht ontwerp

Interessant voor: zwembaden, architecten en adviesbureaus. Leestijd: 2 minuten

De belangrijkste aspecten in het ontwerp en de materialisatie van waterspeeltoestellen zijn waterdichting en water-afvoerende eigenschappen, om vochtproblemen in en rondom het toestel te voorkomen.

Waterspeeltoestellen die op de vloer van het zwembad staan, zoals Spray Park toestellen (interactieve waterfonteinen), zijn verbonden met de (installatie)techniek in de kelder van het zwembad door middel van leidingen, welke door de afwerkingsvloer en de onderliggende cementdekvloer gaan, zoals hieronder op de afbeelding te zien is.

Door de hoge waterdruk in een zwembad, kan een watertoestel niet zomaar op de vloer worden vastgebout zoals in een droge omgeving, omdat elk constructiepunt een potentieel lek kan vormen. Zelfs het gebruik van waterdichte chemische ankers biedt geen volledige garantie hiertegen. In het geval van een lek komt het water uit het zwembad in de cementdekvloer terecht, welke het water opneemt tot het punt van verzadiging. Vervolgens zal het water zijn weg vinden naar de kelder, waar het vochtprobleem uiteindelijk zichtbaar wordt. Om dergelijke vochtproblemen te voorkomen zijn de manier van monteren, extra waterdichtingsvoorzieningen en kwalitatieve producten erg belangrijk.

Montage
Als er bij het monteren van een watertoestel een bout in de vloer zou worden bevestigd, wordt er door de waterdichte laag heen geboord. Watergames & More kiest daarom liever voor het storten van een toestel ín de vloer in plaats van de montage erop, zodat de waterdichtheid beter gegarandeerd kan worden. Bovendien heeft storten als voordeel dat de bovenkant van de constructieve voet van het watertoestel mooi gelijk kan worden gelegd met de bovenkant van de vloerafwerking. Op die manier hoeft er niet te worden gewerkt met kunststof blokken of bollen welke over constructiedelen en leidingen worden geplaatst, wat zowel esthetischer en waterdichter is, als minder ‘teen-stoot-gevaar’ oplevert voor de uiteindelijke gebruikers.

Foto links: Waterspeeltoestel met kunststof bollen over de constructiedelen, welke potentieel valgevaar opleveren voor de uiteindelijke gebruikers. Foto rechts: Gestort waterspeeltoestel, met een strakkere & veiligere afwerking.

Waterdichtingsvoorzieningen
Om de kans op lekken verder uit te sluiten zijn er diverse maatregelen c.q. extra voorzieningen. Ten eerste zorgt de waterdichte laag tussen de cementdekvloer en de vloerafwerking voor de waterdichting, net als de extra aangebrachte lekflens op de in de grond verborgen voet van het watertoestel. Onderaan de gestorte voet wordt daarnaast nog een extra (bezande) PVC kraag geplaatst, welke weerstand creëert. Een druppel die door de voegen heen zou lekken, wordt hiermee alsnog tegengehouden en verdampt ter plaatse.

Advies
Hoe beter de kwaliteit van de montage en waterdichtende/-werende producten is, hoe beter. Op basis van onze kennis en ervaring met producten en werkwijzen, adviseren we opdrachtgevers graag van A tot Z in het proces. Goede kennis is de basis voor het maken van de juiste afwegingen voor een waterdichte zwembadinrichting en voor het realiseren van specifieke ontwerpvisies. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Meer lezen over materiaalgebruik in het zwembad? Hier kunt u lezen over de do’s en don’ts van materialen en zwembadwater.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn en Twitter of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact