Leestijd: 2,5 minuut
Interessant voor: dagrecreatie, verblijfsrecreatie, attractieparken, zwembaden en gemeenten
In de afgelopen jaren heeft Watergames & More veel spectaculaire waterglijbanen gerealiseerd. Maar voordat van de waterglijbanen kan worden gegleden, worden ze eerst uitvoerig getest door ons eigen team en gekeurd door een onafhankelijke keurende instantie (AKI). In dit artikel vertellen we u hoe dat in zijn werk gaat.
De keuring
Na de realisatie van een waterglijbaan voert een onafhankelijke keuringsinstantie altijd een nauwkeurige keuring uit. Als de waterglijbaan veilig wordt verklaard (met een certificaat van goedkeuring als resultaat), mag een waterglijbaan in gebruik worden genomen. Tijdens zo’n keuring let de keurmeester op diverse punten, zoals vastgelegd in normen en regelgeving.
Allereerst wordt de trap gecheckt. Deze hoort te voldoen aan strenge normen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen scherpe randen of mogelijke knellingen voorkomen en moeten de traptreden aan bepaalde opstaphoogtes voldoen. Verder wordt er gecontroleerd of alle verplichte onderdelen aanwezig zijn bij de waterglijbaan, zoals een start-handrail en een uitstap-handrail. Natuurlijk wordt er ook meerdere keren gegleden, op alle mogelijke manieren: zittend, liggend, zo hard mogelijk, et cetera. Ook extremere manieren worden getest, hoewel deze in het dagelijks gebruik niet allemaal toegestaan worden. De hele glij-ervaring wordt getest, evenals de werking van het multimedia-pakket en hoe comfortabel men in de catch unit landt.
Om zo goed mogelijk aan te sluiten op het keuringsproces heeft Watergames & More een in-house designafdeling. Onze designers Kirsten en Chieneke ontwerpen de spectaculairste glijbanen. Als ontwerper is het van belang dat je zelf ook van de waterglijbaan glijdt, om de werkelijke glijbeleving te ervaren. De designer kan ervaringen die worden opgedaan weer inzetten bij het ontwerpen van toekomstige waterglijbanen.
Chieneke geeft inkijk achter de schermen
Ook bij Zwemparadijs Otterveurdt is er een keuring uitgevoerd, door het Keurmerkinstituut. Bij deze keuring was onze designer Chieneke erbij. Bekijk hieronder Chieneke’s vlog van de testdag:
“Ik vind het altijd gaaf om waterglijbanen te testen die wij zelf hebben gemaakt. Het is leuk om over de mogelijke condities na te denken om de glijervaring te optimaliseren en dit vervolgens in de praktijk te kunnen testen.
– Chieneke van Straten, designer bij Watergames & More –
De bandenglijbaan test
Bij de bandenglijbaan wordt het gebruik van zowel een enkele als een dubbele band uitvoerig getest, om alle bezoekers een optimale rit ervaring te kunnen bieden. Zeker bij bandenglijbanen is het mogelijk om erg veel snelheid op te bouwen. Bij een dubbele band kan het nog harder gaan dan met een enkele band omdat er met twee personen, en daarmee met meer gewicht, naar beneden wordt gegleden. Samen met de keurmeester wordt er o.a. getest met verschillende waterdieptes in de catch unit, de gewichtsverdeling van gebruikers op de band en de hoeveelheid lucht waarmee de band is opgeblazen.
De waterdiepte
Tijdens het testen en keuren wordt ook vastgesteld wat het ideale waterpeil is bij het glijden met banden in de glijbaan. Zo wees de praktijktest van Zwemparadijs Otterveurdt uit dat het waterpeil in de catch unit te hoog stond, in welk geval de gebruikers als het ware tegen een golf aanglijden, wat de stabiliteit van de band niet ten goede komt. We hebben verschillende hoogtes van het waterpeil getest en een waterpeil van circa 22 cm gaf het beste resultaat.
Het gewicht
Daarnaast wordt de gewichtsverdeling van gebruikers op de band getest. Een grotere massa op de band, zou namelijk kunnen zorgen voor meer snelheid, wat ervoor zorgt dat de gebruikers harder naar beneden glijden. Door personen met verschillende gewichten te combineren, testen wij tot welke ‘massa’ glijden op de dubbele band veilig is.
De bandenspanning
Ook de hardheid van de band heeft effect op de glijervaring. Een te harde band kan zorgen voor een te hoge snelheid en zacht band dat u niet goed vooruitkomt. Daarom testen we altijd hoe hard de banden opgepompt moeten zijn. Deze glijbaan is goedgekeurd voor gebruik met een enkele band.
Na de test en keuring met juiste aanpassingen worden de waterglijbanen in gebruik genomen. De waterpret kan beginnen.
Ook meewerken aan de realisatie van spectaculaire waterglijbanen?
Watergames & More groeit nog steeds. We hebben meerdere vacatures openstaan. Bekijk ze hier!
Wie weet draag jij binnenkort bij aan de realisatie van onze projecten!
Meer informatie
Wilt u ook een waterglijbaan realiseren op uw locatie? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.