Nieuws

Materialen & zwembadwater: do’s & don’ts

Interessant voor: zwembaden, architecten en adviesbureaus. Leestijd: 3 minuten

De belangrijkste voorwaarde voor een duurzaam behoud van een zwembad is, vanzelfsprekend, de bescherming van materialen tegen vocht. Dit komt al aan de orde in het ontwerpproces van een zwembad en de inrichting (zoals waterspeeltoestellen) daarvan. Lees hier meer over ‘Een waterdicht ontwerp’. Bij Watergames & More zien we vaak dat de uiteindelijke keuze voor waterspeeltoestellen gebaseerd wordt op voorkeuren als smaak en budget, in combinatie met bestaande kennis over traditionele materialen, terwijl de mogelijkheden veel breder zijn dan dat. Door juiste keuzes voor materialen te maken in het ontwerp is er veel meer mogelijk wat betreft esthetiek, een comfortabel & veilig gebruik en budget. De materiaalkeuze bepaalt ook de kwaliteit (en daarmee de duurzaamheid) van zwembadonderdelen. In onze werkwijze besteden we daarom altijd specifieke aandacht aan dit soort keuzes.

Materiaaleigenschappen
De eigenschappen van mogelijke materialen lopen uiteen. Zo hecht beton bijvoorbeeld niet goed op PVC. Omdat wij bij de aansluiting van leidingen op onze waterspeeltoestellen met beide materialen werken, zorgen we dat we met epoxy een waterdichting maken waar deze twee materialen elkaar raken.

Ook in de keuze voor het tegelwerk adviseren we opdrachtgevers graag. Het voelt onnatuurlijk om (te) stroeve vloerafwerking te kiezen, maar een vloer die permanent belast wordt met water is per definitie gladder. De juiste stroefheid van de vloerafwerking is daarom belangrijk voor het uiteindelijke gebruiksplezier.

Daarnaast speelt de kans op roest uiteraard een grote rol bij de materiaalkeuze van waterattracties. Als staal in contact komt met de combinatie lucht en water (eventueel aangevuld met zwembadchemicaliën) dan kan er roest optreden. Als dit gebeurt bij dragende delen van een waterspeeltoestel, dan kan dit veiligheidsrisico’s voor zwembadbezoekers met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om per onderdeel van een waterattractie te kiezen voor het juiste materiaal, in de juiste dikte, met de juiste toepassing en montage van het materiaal, om roestvorming te voorkomen. Bij montageonderdelen waar spanningscorrosie op kan treden, dat wil zeggen, dragende delen van een constructie, die bovendien in contact staan met zowel zuurstof als water en zwembadchemicaliën, is volbad verzinkt staal (ook wel thermisch verzinkt staal genoemd) een goede keuze. De bouten van onze glijbanen zijn bijvoorbeeld van dit materiaal. Het heeft een dikkere zinklaag dan elektrolytisch verzinkt staal, waardoor het beter beschermd is tegen chemicaliën en er dus geen (spannings)corrosie op zal treden. Dit betekent een betere kwaliteit van het product en een veilige en gezonde zwemomgeving.

Bij andere onderdelen van het waterspeeltoestel bieden juist andere materialen voordelen, zoals RVS. Door de ervaring die we in onze uiteenlopende projecten hebben opgedaan, kunnen we een goed advies uitbrengen over de juiste materiaalkeuze voor elk onderdeel van het waterspel.

De feiten en fabels over RVS in het zwembad
We zien vaak dat zwembaden, architecten en adviesbureaus terughoudend zijn in het gebruik van RVS in een zwembad, omdat RVS het imago heeft verboden te zijn in zwembaden. Daarom wordt vaak voor glasvezelversterkt polyester gekozen bij waterspeeltoestellen. Echter, zwembadtrappen en -handrails zijn ook van RVS, dus verboden is het zeker niet. Het is alleen belangrijk om op de juiste manier om te gaan met dit materiaal en voor de juiste kwalitatieve dikte te kiezen; met de juiste toepassing kunnen speeltoestellen zoals Spray Park toestellen (interactieve waterfonteinen) gerust van RVS zijn. Net als bijvoorbeeld een lekflens. Sterker nog, omdat we met RVS een optimaal passende lekflens kunnen maken en dit materiaal goed hecht op de waterdichtingslaag onder de vloerafwerking, is het effectiever om een lekflens van RVS toe te passen, in plaats van een ander materiaal.

Bij goede kennis en toepassing van het materiaal levert RVS veel voordelen op ten opzichte van bijvoorbeeld polyester. Ten eerste is het duurzamer; het gaat namelijk qua functionaliteit 25 jaar mee in plaats van polyester, dat 10 tot 15 jaar meegaat. Dit komt door de coating op het RVS, wat geen slijtkenmerken laat zien, in tegenstelling tot de topcoating op polyester. RVS blijft daarnaast langer kleurvast en biedt de mogelijkheid om eleganter en strakker te ontwerpen en af te werken, omdat het materiaal dunner is dan polyester. Het resultaat is een esthetischer en veilig product, met een hoge kwaliteit voor een gunstige prijs. Wij hebben daarom bewust gekozen voor een basislijn van Spray Park toestellen van RVS, van het merk Waterplay.

Als waterspelspecialist hebben we vergaande technische materiaalkennis en kunnen we er kundig mee werken, waardoor we RVS veilig toepassen in binnen- en buitenzwembaden.

Advies op maat
Kennis van de do’s en don’ts van materiaaltoepassing in zwembadwater is fundamenteel voor de ontwerpmogelijkheden. Op basis van onze kennis en ervaring met materialen en werkwijzen, adviseren we opdrachtgevers graag over de mogelijkheden voor materiaalgebruik en de keuze voor kwalitatieve, duurzame producten. Dit bepaalt namelijk uiteindelijk de uitstraling, het gebruiksplezier en onderhoudsgemak van de watertoestellen. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn en Twitter of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

        Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

        Neem contact op
        Nieuwsbrief
        Volg ons via LinkedIn
        Volg ons via Facebook
        Volg ons via Youtube

        Andere

        Contact