Nieuws

10 typen waterglijbanen

Leestijd: 4 minuten. Interessant voor zwembaden, architecten en adviesbureaus.

Een gave waterglijbaan tilt uw recreatiepark of zwembad naar een hoger niveau. De glijbanen uit onze eigen productlijn combineren een hoge kwaliteit met een optimale beleving. Ze voldoen aan de Europese norm voor waterglijbanen, namelijk NEN EN 1069, in het kader van de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Binnen deze norm zijn 10 typen glijbanen gedefinieerd. We zetten de verschillen voor u op een rij:

10 typen waterglijbanen

Type 1: rechte glijbaan voor kinderen
Het eerste type binnen de Europese norm is de rechte waterglijbaan. Dit type kent twee subtypes: brede, enkele waterglijbanen tot 1 meter hoog, type 1.1 genoemd. Deze worden veel uitgevoerd in peuterbaden, bijvoorbeeld in de vorm van een dier. En type 1.2, voor rechte enkele waterglijbanen tussen de 1 en 3 meter hoog.

Watergames & More plaatst dit type glijbanen vaak in en om peuter- en kinderbadjes, of in Spray Parks. Omdat type 1 glijbanen kort zijn, kan het hellingspercentage oplopen tot maar liefst 70%, zonder dat peuters te veel vaart maken op de waterglijbaan.

Type 2: gebogen & wokkelglijbaan voor kinderen
Type twee is een gebogen waterglijbaan tot 3 meter hoog, met een maximale helling van 70%. Ook dit type kent twee subtypes: type 2.1 is een gebogen waterglijbaan zoals op de foto hiernaast.

10 typen waterglijbanen

Type 2.2 is een wokkelglijbaan, oftewel een glijbaan met een constante bocht in dezelfde richting.Deze glijbaan komt bijvoorbeeld overeen met de Watergames & More Challenger.

Type 3, 4 en 5 zijn allemaal enkele buis- of open waterglijbanen, welke als bodyslide of als bandenglijbaan kunnen worden uitgevoerd. Het verschil tussen deze drie types zit in het hellingspercentage en de snelheid die daarmee samen hangt. Hoe hoger het gemiddelde hellingspercentage, hoe sneller de glijbaanrit. De helling van een waterglijbaan start bij 10%; dit is minimaal nodig om te kunnen glijden.

10 typen waterglijbanen

Type 3: enkele buis- of open glijbaan
Type 3 heeft een maximale gemiddelde helling van 13% en de gemiddelde snelheid van deze glijbaan is lager dan 5 meter per seconde. Dit type komt overeen met de Watergames & More Wild River en de Watergames & More Challenger (beide te zien op de foto hiernaast).

De Challenger kan zowel als buisglijbaan als open glijbaan worden geleverd en kan worden voorzien van speciale multimedia-effecten om er een unieke glijbaanervaring voor jong en oud van te maken.

Type 4: snelle enkele buis- of open glijbaan
Het vierde type waterglijbaan heeft een maximale helling tussen de 13% en 20% en een maximale gemiddelde snelheid van 10 meter per seconde. De Watergames & More Challenger uit onze eigen productlijn kan als een type 4 worden ontworpen.

10 typen waterglijbanen

De bochten van een waterglijbaan bepalen de hellingshoek en de snelheid van de waterglijbaan. De startunit heeft altijd een hellingshoek van 10%, daarna worden de bochten en ‘jumps’ zó geëngineerd tot het gewenste gemiddelde hellingspercentage van de totale rit is bereikt.

10 typen waterglijbanen
Watergames & More Thrillseeker

Type 5: extra snelle enkele buisglijbaan
De type 5 enkele buisglijbaan is een waterglijbaan waarbij de maximale helling groter is dan 20%, waardoor de maximale gemiddelde snelheid hoger ligt dan 14 meter per seconde. De Watergames & More SpeedRider en Watergames & More Thrillseeker zijn bijvoorbeeld zulke waterglijbanen.

Hoe hoger het startpunt van de glijbaan, hoe spannender de rit vanwege zijn hoge snelheid. Het ritje levert gegarandeerd een flinke dosis adrenaline op!

Type 6: multislide recht of gebogen
De multislide is een open waterglijbaan met meerdere afgescheiden banen naast elkaar. Bezoekers kunnen op dit type glijbaan met zijn tweeën, drieën of meer tegelijk naar beneden glijden, waardoor zij elkaar kunnen uitdagen wie het snelst beneden is.

10 typen waterglijbanen

De multislide kan zowel recht als gebogen worden geplaatst en een helling krijgen tot 25%. Watergames & More heeft hiervoor de Superslider ontwikkeld.

10 typen waterglijbanen

Type 7: familieglijbaan
De Watergames & More Waverider komt overeen met type 7. Dit is de ideale attractie voor recreatieondernemers die het hele gezin tot hun doelgroep rekenen. De Waverider is een open glijbaan en kan tot 5 meter breed worden gemaakt.

Zo kunnen bezoekers met een groep vrienden of familie tegelijkertijd naar beneden glijden. De helling van de Waverider (of familiebaan) is niet hoger dan 35%, wat hem ook geschikt maakt voor gezinnen met jonge kinderen.

Type 8: glijbaan met neer- en opwaartse delen
Dit type glijbaan is voor de echte durfallen. Dit type glijbaan bevat namelijk steile dalingen en optioneel ook opwaartse bewegingen. De Watergames & More Shocker is vergelijkbaar met dit type waterglijbaan. Dit is één van de wildste en meest extreme glijbanen.

10 typen waterglijbanen

Bezoekers glijden op de Shocker in een band naar beneden, glijden tegen een wand omhoog en vervolgen daarna in omgekeerde richting weer hun weg verder naar beneden.

10 typen waterglijbanen

Type 9: combinatieglijbaan met cone
Type 9 is een glijbaan met een vrije zijwaartse schommelende beweging, ook wel ‘cone’ genoemd. Bezoekers glijden in dit type glijbaan heen en weer tegen de wanden omhoog, terwijl ze vol spanning wachten op het moment dat ze in de vrije val storten.

De Watergames & More Dazzler, gecombineerd met een Challenger buisglijbaan, komt overeen met dit type glijbaan.

Type 10: combinatieglijbaan met ronde kom
Het laatste type waterglijbaan is een combinatieglijbaan met een ronde kom, die overeen komt met de Watergames & More Jiggler. De draaikolk wordt gecombineerd met een buisglijbaan (Challenger) waardoor bezoekers eerst een goede snelheid krijgen.

10 typen waterglijbanen

Vervolgens glijden ze de draaikolk in, waar ze op hoge snelheid ronddraaien. Uiteindelijk vallen de badgasten door een gat in het zwembad.

Een waterglijbaan voor uw recreatiepark of zwembad
De Watergames & More productlijn voldoet aan alle Europese normen voor waterglijbanen. Wij leveren onze waterglijbanen turn-key op en kunnen ze ook voorzien van spectaculaire special effects. Benieuwd welke waterglijbaan het beste bij uw doelgroep en locatie past? Neem gerust contact met ons op voor advies op maat. Wilt u daarnaast op de hoogte blijven van ontwikkelingen van Watergames & More? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact