Nieuws

Zorgeloze waterspeelplaatsen voor gemeenten

Leestijd: 2 minuten
Interessant voor: gemeenten

Speelplaatsen vormen een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. In een gemeente zijn vaak diverse ‘droge’ speelplaatsen te vinden, maar openbare interactieve waterspeelplaatsen (“Spray Parks”) zijn de nieuwste trend. Deze waterspeelplaatsen zijn relatief onderhoudsarm en kunnen zonder toezicht toe en zijn dus ideaal voor gemeenten. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheid van onbezorgd speelplezier.

Een Spray Park is een verrijking voor de openbare ruimte. Het biedt een sociale ontmoetingsplaats, zorgt voor minder hittestress en heeft een positief effect op de gezondheid doordat het aanzet tot bewegen. Het grote voordeel van een Spray Park is dat er geen verdrinkingsgevaar is, omdat al het water op de vlakke vloer gelijk afgevoerd wordt. Hierdoor hoeft een gemeente geen toezicht te faciliteren. Deze vlakke vloer zorgt er bovendien voor dat het Spray Park rolstoeltoegankelijk is. Iedereen kan dus meespelen.

In onderstaande video van het programma Doe Maar Duurzaam vertelt Nancy Rahman (Beleidsadviseur spelen Capelle aan den IJssel) meer over wat een Spray Park voor een gemeente betekent.

Doordat de Spray Park toestellen zichzelf uitschakelen als er geen kinderen spelen en al het afgevoerde water wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt heeft een Spray Park een relatief laag water- en stroomverbruik. Dit maakt een Spray Park een ideale speelplaats voor in de openbare ruimte. Doordat alle Spray Park toestellen gemaakt zijn van RVS met industriële kwaliteit poedercoating is een Spray Park vandalisme bestendig. Een gemeente hoeft zich dus geen zorgen te maken over extra kosten door vernielingen.

Zowel tijdens de realisatie als daarna kan de gemeente volledig ontzorgd worden. Om tot uitvoering over te gaan hoeft de gemeente alleen over een geschikte locatie te beschikken en voor een vergunning te zorgen. Door de juiste inregeling van de waterbehandelingsinstallatie hoeft de aangewezen beheerder slechts reactief betrokken te zijn; indien de installatie aandacht van welke aard dan ook nodig heeft kan dit worden gemeld via een appje, bij uitstek een vorm van slim beheer van de openbare ruimte. Met een onderhoudscontract kan ook het winter en zomer klaarmaken uit handen worden genomen.

De waterbehandelingsinstallatie van het Spray Park zorgt ervoor dat de kwaliteit van het water constant op peil wordt gehouden. Dit gaat volledig automatisch, waardoor tijd wordt bespaart. Het is zelfs mogelijk om met een aanwezige internetverbinding de kwaliteit van het water op afstand te monitoren, zodat indien nodig tijdig kan worden ingegrepen.

Ook de gemeente Capelle aan den IJssel en de gemeente Den Haag kozen voor een Spray Park. Het Spray Park in Capelle aan den IJssel is alweer twee jaar in gebruik en heeft alle verwachtingen van de gemeente overtroffen. Het Spray Park is voor de Capelse kinderen echt een dagje uit en er komen zelfs bezoekers van buiten Capelle aan den IJssel speciaal naar het Spray Park. In de gemeente Den Haag is het het Spray Park bij de Baambruggestraat nagenoeg klaar en kan vanaf het voorjaar in gebruik worden genomen.

In onderstaande afbeeldingen is links het Spray Park van Capelle aan den IJssel te zien en rechts het ontwerp van het Spray Park in Den Haag.

Bent u benieuwd naar een waterglijbaan voor uw locatie? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

13 apr 2021 - Projecten
Leestijd: 1,5 minuut Interessant voor: gemeenten, dagrecreatie Gemeente Den Haag maakt de stad graag nog mooier en blijft daardoor kritisch naar bestaande voorzieningen kijken. Bij speelplaats Jip & Janneke aan de Baambrugge...
29 jul 2020 - Expertise
Leestijd: 2 minuten Interessant voor: gemeenten Duurzaamheid is binnen gemeenten een belangrijk onderwerp en hier wordt ook steeds meer mee gedaan, zo blijkt uit de duurzaamheidsmonitor van Telos. Een mooi voorbeeld van he...

    Voor het downloaden van dit bestand vragen we wat contactinformatie, vul onderstaand formulier in om het bestand te downloaden.

    Neem contact op
    Nieuwsbrief
    Volg ons via LinkedIn
    Volg ons via Facebook
    Volg ons via Youtube

    Andere

    Contact